​Waarom de komst van Primark wordt tegengewerkt

De gemeente Tilburg werd vrijdag vrijgesproken van ongeoorloofde staatssteun aan bouwbedrijf VolkerWessels. De rechtbank in Breda vindt niet dat de komst van Primark illegaal mogelijk wordt gemaakt. Maar daarmee is de kous nog helemaal niet af.

De zaak gaat over de herontwikkeling van voormalig stadskantoor 3. VolkerWessels heeft dit pand gekocht, om het te slopen en er een winkel voor Primark te bouwen. Eigenaren van meerdere panden in het centrum van Tilburg verzetten zich tegen deze plannen, omdat zij vinden dat de gemeente buiten zijn boekje is gegaan door in de overeenkomst te beloven de grond voor maximaal 6,7 miljoen euro terug te kopen als de benodigde omgevingsvergunning niet rond komt. ‘Het college is bereid afspraken te maken die een private investeerder onder normale marktomstandigheden nooit zal maken en waardoor één marktpartij wordt bevoordeeld’, aldus Corio, IEF en Royalton in een brief aan de fractievoorzitters van de Tilburgse gemeenteraad, die in handen kwam van Het Financieele Dagblad.

Zorgen
De briefschrijvers uitten verder hun zorgen over het toevoegen van vijftienduizend vierkante meter winkeloppervlak, in een stad die al met forse leegstand kampt. Ze wijzen erop dat V&D naar verwachting achtduizend vierkante meter gaat afstoten, 'als V&D niet zelfs geheel omvalt'. Daarnaast zouden de haalbaarheidsstudies gebaseerd zijn op de situatie in 2010, toen Primark al interesse toonde in een vestiging in Tilburg. In recent onderzoek van DTNP wordt juist dringend geadviseerd geen extra meters toe te voegen.

Een uiterst interessante case, noemt retailexpert Ton Bos het op RetailNews. “Tegen dit soort praktijken wordt zelden actie ondernomen omdat benadeelden vrezen voor repercussies bij toekomstige situaties.” Hij wijst erop dat Habitat wordt gedwarsboomd, waar IKEA juist tegemoet wordt gekomen. Ook in het overnameproces van C1000 is volgens hem waarschijnlijk geen sprake geweest van een gelijk speelveld voor de betrokken partijen. Waar hierbij niemand in het geweer kwam, valt volgens hem met grote internationale partijen niet te spotten. “Die slaan terug als in hun ogen vals spel wordt gespeeld.” De uitkomst van deze kwestie kan volgens Bos een belangrijke les zijn voor de toekomst. “Ook Nederland wordt steeds internationaler en dat biedt minder ruimte om dingen onderling te 'regelen'.”

Uitspraak
Waar de brief in de gemeenteraad nog voor de nodige ophef zorgde, is de rechtbank in Breda echter niet onder de indruk van de argumenten van de vastgoedpartijen. Zo acht de rechter het niet bewezen dat de koopsom van 6,7 miljoen euro niet marktconform is. Daarnaast is de kans nihil dat er geen omgevingsvergunning wordt verleend. Tilburg heeft immers zelf belang bij de ontwikkeling van de winkelruimte, omdat Primark hoogstwaarschijnlijk voor een positief effect op het winkelgebied zorgt. Zo concludeerde vastgoedonderzoeker Strabo dat een winkel van Primark gemiddeld leidt tot vijftien à twintig procent extra bezoekers in het winkelcentrum of de winkelstraat.

De uitspraak van de rechter betekent niet dat alle lichten op groen staan. De vastgoedpartijen hebben immers ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Het kort geding werd eigenlijk alleen maar aangespannen omdat de Europese procedure veel tijd kost. De rechter in Breda moest de overeenkomst tussen de gemeente en aannemer bevriezen totdat het onderzoek van de Commissie klaar is. De rechtbank schrijft echter in het vonnis dat het niet aannemelijk is dat de Europese Commissie anders zal oordelen.

Aan de slag
Voor het bouwbedrijf was het de aanleiding om de deal met Primark eindelijk te openbaren. Want tot en met de uitspraak van de rechter werd er niet over Primark, maar over een ‘warenhuis’ en een ‘internationale retailer’ gesproken. Binnenkort zet de Ierse modeketen echter zijn handtekening onder de overeenkomst. Een formaliteit, zegt directeur Toon van Laarhoven tegen het Brabants Dagblad. “We gaan nu zo snel mogelijk aan de slag om het winkelen in Tilburg een nieuwe impuls te geven.”

De koop wordt afgewikkeld en ‘de groene doos’, zoals het stadskantoor wordt genoemd, kan tegen de vlakte. Het Brabants Dagblad kreeg zelfs al een artist impression opgestuurd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in