​Vijf vragen aan Appleverkoper Amac

​Vijf vragen aan Appleverkoper Amac

Door Amnon Vogel
Redactie RetailWatching

Dat wil ik ook, dacht Ed Bindels toen hij eens een keynote zag van Steve Jobs over de Amerikaanse Apple Stores. Zo startte hij in 2005 zijn eerste Amac-winkel. Inmiddels is de keten uitgebouwd tot 23 vestigingen. Veel ruimte voor nieuwe winkels ziet hij niet meer, maar wel voor extra vierkante meters. De flagshipstore die in Rotterdam die eerder deze maand openging, is daar een eerste voorbeeld van. Bindels, nog altijd ceo van Amac, neemt ons mee in de pijlers en plannen van de formule.

Waarom is Amac alleen actief in het midden en zuiden van het land?
“We zien nauwelijks nog witte vlekken op onze landkaart. Apple heeft een vestigingsbeleid waardoor je niet zomaar overal een winkel kunt openen. In het noorden van het land zit iCentre, in het zuiden Amac, dat is historisch zo gegroeid. Als we naar het noorden uit willen breiden, zouden we iCentre over moeten nemen. Binnen ons huidige marktgebied zijn we op twee plekken op zoek naar uitbreiding. Voor heel veel meer dan die 25 winkels zie ik geen ruimte. Wel voor meer vierkante meters. Die twee nieuwe locaties zullen flagshipstores worden. Op veel plekken waar we nu zitten, hebben we een huurcontract waar we nog een tijdje aan vastzitten. Maar als we zoeken naar nieuwe locaties, zullen we mikken op een formaat waarbij we weer zo’n grote winkel kunnen realiseren. Er zijn maar een paar steden waar zo’n concept echt past. Ook kijken we naar uitbreiding van bestaande vestigingen.”

En over de grens?
“Dan zou je op termijn moeten kijken naar overnames. Duitsland is op het gebied van Apple premium resellers nog ondervertegenwoordigd, maar echt een ander land. Op dit moment speelt het niet, al zie ik wel iets in meer samenwerking met premium Apple resellers in andere Europese landen. Dat doen we nu al, bijvoorbeeld op het gebied van productselecties, automatisering. Want we doen natuurlijk wel allemaal een beetje hetzelfde. Duitsland is daar nu nog te gefragmenteerd voor. Verder moeten de reseller waarmee we kunnen samenwerken wel min of meer in dezelfde omvang en ontwikkelingsfase zijn.”

Waarin verschilt Amac van een keten als iCentre?
(Stilte)… “Hoe zeg ik dat nou politiek correct. Zij hebben natuurlijk wat tegenslagen gehad en zitten inmiddels bij de derde eigenaar. De oprichters waren nog het meest Apple-gericht. De tweede eigenaar, BAS Group, kwam natuurlijk uit een hele andere branche. Die hebben toch even moeten leren hoe een Apple premium reseller opereert. Je bent geen Dixons, geen generalist, maar een specialist. Dat vraagt een andere benadering. De huidige eigenaar (Relevant Holdings, red.) heeft weer zijn roots in de telefoonwereld en zal toch weer een hoop moeten leren. Wij zijn vanaf dag één op Apple gefocust, al elf jaar. Ik weet hoeveel moeite het kost om iedereen die wij aannemen onze filosofie bij te brengen. Wij willen echt goede retail bedrijven, met Apple als specialisme. Dat doen niet veel bedrijven.”

Is dat waarom is Amac niet is omgevallen, zoals iCentre?
“Wij zijn ook langs de afgrond gegaan rond 2012, 2013. Rond de periode dat iCentre failliet ging, was het voor ons ook close. Ook wij hebben niet snel genoeg gereageerd op de veranderende markt. We hadden te veel personeel en letten niet goed op de kosten. Toen hebben we de teugels weer strak in handen genomen en dat met een bizar bedrag omlaag gebracht, met miljoenen. Het aantal medewerkers is flink teruggebracht, en nu we weer groeien en gezond zijn weer uitgebreid.”

Is de opkomst van refurbished Apple-verkopers, zoals Leapp, een bedreiging voor jullie?
“Wij werken samen met Leapp, we ruilen veel in. Een nadeel voor ons is dat een Applecomputer zijn waarde heel goed behoudt. We zien het niet als een bedreiging, want er komt een punt waarop je beter een nieuwe kunt kopen, zeker met het oog op de restwaarde. Bovendien vind ik de tweedehands apparaten vaak nog flink aan de prijs. Voor sommige producten betaal je niet veel minder dan voor een nieuw exemplaar. Bovendien kan het ons ook nieuwe klanten opleveren. Als iemand op een bepaald moment krap bij kas zit en daarom een tweedehands Applecomputer koopt, zal diegene later met wat meer geld ook weer een Appleproduct kopen. En dan wel een nieuwe. Eenmaal over op Apple, koop je niet zo snel meer een pc.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in