Hoe nu verder met DA?

Direct nadat DA failliet werd verklaard, werd bekend dat de drogisterijketen een doorstart maakt. De Nederlandse Drogisterij Service is de nieuwe eigenaar van zowel de zeven filialen in eigen beheer als de overkoepelende inkooporganisatie DA Retail Groep. Hoe ziet de toekomst van DA er nu uit?

De nieuwe eigenaar
De Nederlandse Drogisterij Service is onderdeel van groothandelsbedrijf Holland Pharma. Die valt op zijn beurt weer onder de farmaceutische groothandel Mosadex. Dat concern heeft een opvallende familieband met DA. Mosadex staat namelijk al twintig jaar onder leiding van Ludwig Castelijns. Hij is de jongere broer van de huidige interim-ceo van eerst DA Retailgroep en nu de Nederlandse Drogisterij Service, Henk Castelijns. Al heeft de familieband geen rol gespeeld bij de doorstart, zegt een woordvoerder van Nederlandse Drogisterij Service. Ook ontkent Castelijns dat de doorstart een vooropgezet plan was, zoals de vakbonden en de advocaat van de franchisenemers suggereerden. "Het is misschien wat overdreven om te spreken over doorgestoken kaart, maar deze overname lag naar alle waarschijnlijkheid al in de week", zei advocaat Theunis Meijer tegenover de NOS. Wel werd al een half jaar met diverse partijen gesproken, waaronder Holland Pharma, zegt Castelijns. Ook ging door het faillissement de overnameprijs omlaag. Maar een vooropgezette strategie? 'Dat is niet mijn mening', aldus Castelijns tegenover BNR.

Mosadex is gevestigd in het Limburgse Elsloo en bedient 650 apotheken door heel Nederland. In 2013 profileerde het concern zich als etailer, door samen met Sanoma de gezondheidswebshop Leef.nl te beginnen. Holland Pharma opereert vanuit Borculo en is naast groothandel eveneens etailer met de webwinkel Bewustwinkelen.nl. Hoe de doorstart van DA er precies uit gaat zien en of Holland Pharma er voorwaarden aan heeft gesteld, is nog niet duidelijk. Wel heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een spoedbesluit onder voorbehoud toestemming gegeven voor de overname.

Personeel
Dat er banen verloren gaan bij DA staat vast. 152 werknemers worden per direct ontslagen, binnenkort komen daar de overige zestig bij. Alle 212 werknemers, waarvan er 180 op het hoofdkantoor werken, hebben te horen gekregen dat ze opnieuw moeten solliciteren. De verwachting is dat een deel van het personeel mee kan naar de nieuwe eigenaar. Volgens Henk Castelijns verliest ongeveer een derde definitief zijn baan. Hij wijst erop dat DA in deze situatie terecht is gekomen vanwege te hoge kosten in verhouding tot de omzetten die gemaakt werden. “Het bedrijf moest dus, al dan niet onder een nieuwe moeder, fors afslanken." Castelijns verwacht het personeel binnen enkele weken duidelijkheid te kunnen geven.

De franchisenemers, die 259 van de 266 vestigingen runnen, vallen niet onder het faillissement. Zij hadden hun winkel waarschijnlijk hoe dan ook kunnen behouden, maar zijn ook gebaat bij een succesvolle doorstart. Zij zijn in dat geval verzekerd van de levering van goederen en de merknaam DA, zegt voorzitter van de coöperatie van DA-winkels Ronald Rodenberg. “Ik ben zuinig op de merknaam DA. De keten bestaat 73 jaar en zal voorlopig niet uit het straatbeeld verdwijnen.” Of de doorstart voor de individuele franchisers goed of slecht nieuws is, heeft volgens advocaat Theunis Meijer van de coöperatie alles te maken met de voorwaarden die Holland Pharma aan hen stelt. “Alles zal weer onderwerp van onderhandeling worden”, denkt hij. “De prijs van de producten, de kosten voor het dragen van de merknaam en de huur van de panden.”

Samenwerking met D.I.O.
Eerder noemde branchekenner René Salimans tegenover RetailNews het vertrek van tientallen franchisers als belangrijke oorzaak voor het faillissement. Veel van die ondernemers stapten over naar concurrent D.I.O. Zij worden mogelijk herenigd met hun oude naamgever, want DA en D.I.O. zijn in onderhandeling over een mogelijke samenwerking. De D.I.O.-winkels worden eveneens voor het overgrote deel geëxploiteerd door franchisers en hun aantal is, in tegenstelling tot dat van DA, de afgelopen jaren flink gegroeid. Momenteel heeft D.I.O. zo’n tweehonderd filialen, waarvan er zeker enkele tientallen door voormalige DA-ondernemers worden gerund. Castelijns ziet de doorstart van DA als een kans om de handen ineen te slaan. “FACO-D.I.O., Nederlandse Drogisterij Service en Holland Pharma kunnen een gezonde, toekomstbestendige organisatie met groeimogelijkheden neerzetten voor de zelfstandige drogist. Samen hebben we een potentieel van zeker vijfhonderd formuledeelnemers en groothandelsklanten en dat maakt onze positie sterk.” Jos Jongstra, directeur van D.I.O.-eigenaar FACO, spreekt van ‘een langgekoesterde wens die in vervulling zou gaan’.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in