​De grootste misvattingen over automatisering in magazijnen

​De grootste misvattingen over automatisering in magazijnen

Door Rob Pauls
Salesmanager bij Lalesse Europe

Veel webwinkels en fulfilmentspecialisten staan huiverig tegenover automatisering van het magazijn. Automatisering zou immers leiden tot starre en inflexibele processen die niet zijn berekend op de dynamiek in e-commerce-magazijnen. Deze veronderstelling is gebaseerd op een aantal grote misvattingen over automatische opslag- en orderverzamelsystemen.

Ondernemers in e-commerce hikken vooral aan tegen de hoogte van de investeringen. Niemand zit te wachten op verhoging van de logistieke kosten, zeker niet in een markt waarin klanten niet willen betalen voor een excellente logistieke service. Bovendien gebruiken ondernemers het schaarse werkkapitaal liever om de groei te financieren door het in grotere voorraden, bredere assortimenten en nieuwe markten te steken.

Overgedimensioneerd
Dat de vereiste investeringen hoog zijn, is voornamelijk gebaseerd op een aantal misvattingen. De eerste misvatting is dat een automatisch opslag- en orderverzamelsysteem per definitie overgedimensioneerd is. Een dergelijk systeem gaat immers met gemak tien tot vijftien jaar mee. Dat zou betekenen dat de capaciteit moet zijn afgestemd op de groei van het aantal orders in die periode. Dat was lange tijd inderdaad het geval, omdat traditionele opslag- en orderverzamelsystemen vrij star en alleen in grote sprongen uitbreidbaar zijn. Wie bijvoorbeeld het aantal opslaglocaties wilde vergroten, diende direct te investeren in de machines om die extra opslaglocaties te ontsluiten.

Schaalbaar in twee dimensies
De nieuwe generatie systemen is echter in grote mate schaalbaar, zowel qua opslagcapaciteit als orderverwerkingscapaciteit. Met andere woorden: het aantal opslaglocaties kan worden uitgebreid zonder te hoeven investeren in machines en omgekeerd. Ondernemers kunnen dus klein beginnen met een systeem dat is berekend op de opslag- en orderverwerkingscapaciteit die ze op dit moment nodig hebben. Als het assortiment of de voorraad groeit, kunnen ze eenvoudig extra opslaglocaties bijbouwen. Als het aantal orders toeneemt, zetten ze extra machines in voor de ontsluiting van die opslaglocaties. En in het geval dat vraag uit de markt afneemt, is het ook mogelijk om de capaciteit weer af te bouwen en de kosten te verlagen.

In bestaande gebouwen
Een laatste belangrijke misvatting is dat een automatisch opslag- en orderverzamelsysteem alleen maar past in hoge, rechthoekige hallen en dus vaak om nieuwbouw vraagt. Ook dat geldt vooral voor de traditionele opslag- en orderverzamelsystemen, waarvan de efficiëntie in belangrijke mate samenhangt met de hoogte van de stellingen.

Er bestaat echter een nieuwe generatie opslag- en orderverzamelsystemen die gemakkelijk in bestaande panden kan worden ingebouwd zonder te hoeven inboeten aan opslag- of orderverwerkingscapaciteit. Deze systemen renderen prima in hallen met een hoogte van bijvoorbeeld zes of zeven meter. Ook als de hal niet rechthoekig maar bijvoorbeeld L-vormig is, kunnen deze systemen prima uit de voeten.

Meer weten over automatisering van magazijnen? Download de whitepaper van Lalesse Europe.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in